Ondertapijt komt onder tapijt te liggen ter verlenging van de levensduur van het tapijt en vanwege het comfort. Tevens draagt het bij aan de geluids- en temperatuurisolatie.
 
 
Let op : handel altijd volgens de leginstructie.
 
Er zijn 3 methoden om een ondertapijt met tapijt te installeren: spantechniek, dubbelzijdig verlijmen (Double Stick) en enkelzijdig verlijmen (Single stick).
 
Double Stick
Bij deze methode wordt het ondertapijt op de ondergrond verlijmd (of eventueel in een anti-slip lijm) en wordt vervolgens het tapijt op het ondertapijt verlijmd.
 
Voordelen:
Gemakkelijk te installeren, geen naspannen nodig en comfortabel.
 
Single Stick
Het installeren van tapijt met een ondertapijt met zelfhechtende onderlaag.
 
Voordelen:
Makkelijk en snel te leggen en te verwijderen; verhuisbaar systeem. Geen beschadiging aan de basisvloer. Veel comfort. Voor stoffeerders minder belasting van knieën en rug. Beperkt vakmanschap nodig.
 
Belangrijk: de Single Stick methode is minder geschikt voor krimpgevoelige tapijtkwaliteiten.
 
Dit legsysteem is een geregistreerd en gepatenteerd systeem van Estillon BV. Er zijn 4 producten in ons assortiment die voorzien zijn van deze legmethode: Egalsoft®, Egalsoft® FR, BestBase® EgalBase® en BestBase® EgalBase® Black.
 
Spantechniek
Hierbij worden rondom langs de plinten tapijt spanlatten bevestigd, waartussen het ondertapijt wordt gelegd. Vervolgens wordt het tapijt, waarvan eventueel banen aan elkaar gelast worden, uit één stuk gespannen geïnstalleerd op de spijkerlatten met gebruikmaking van een buisspanner en/of kniespanner.
 
Voordelen
Installeren met behulp van de spantechniek biedt veel comfort en luxe, het tapijt gaat langer mee, oogt mooier en is makkelijk te verwijderen en weer opnieuw te installeren.
 
De ondervloer:
Voordat er ondertapijt en tapijt gelegd gaat worden dient er eerst kritisch gekeken te worden naar de ondergrond. De drie meest voorkomende zijn: houten ondervloeren, zwevende beton (of anhydrietvloeren) en vloeren met een bestaande vloerbedekking zoals tegels, parket, laminaat of vinyl.
Het is van wezenlijk belang dat de ondergrond schoon, blijvend droog en vormvast is om een gegarandeerde installatie van het geheel te verkrijgen. De ondergrond is vormvast wanneer deze egaal en uit één geheel is opgeleverd. Er mogen geen uitsteeksels of spijkers in de ondergrond achterblijven die een beschadiging kunnen veroorzaken. Nieuwe betonvloeren kunnen blijvend afzandend of vochtig zijn en vragen om extra aandacht. Droog, schoon, stof- en vetvrij is dan ook zeer belangrijk.
 
De legrichting:
Ondertapijt dient altijd haaks te worden gelegd op de legrichting van het tapijt. Wij adviseren om de naden van het ondertapijt met tape af te plakken. Let op dat het ondertapijt niet onder spanning komt te staan.
 
De ideale omstandigheden:
Door schommelingen in temperatuur c.q. luchtvochtigheid ontstaat werking in vloerbedekking. Dit is inherent aan een textiele vloerbedekking. In verband met droging van lijm en werking van het tapijt is de ideale temperatuur voor een ruimte ca. 15-20°C met een vloertemperatuur van 15°C. De ideale omstandigheid met betrekking tot luchtvochtigheid is 50-60%. Het laten acclimatiseren van tapijt voor de installatie is vereist (volg hierbij instructies van de tapijtfabrikant op).
 
De installatie:
Het leggen van een tapijt kan het beste worden uitgevoerd door een ervaren stoffeerder of woninginrichter, omdat voor sommige ondertapijten en tapijten een specifieke legmethode is voorgeschreven door de ondertapijt- of tapijtfabrikant.